Loše vesti sa svetskih tržišta nekretnina

     Loše vesti sa svetskih tržišta nekretnina u trećem su tromesečju bile snažno koncentrisane na Evropu, zaključio je Global Property Guide, uvrstivši i Hrvatsku u grupu zemalja s ubrzanim padom cena.
     Istaknuvši da je svih devet najslabijih tržišta nekretnina u svetu locirano u Evropi, u specijalizovanoj savetodavnoj kompaniji ističu da ih je ponovo iznenadio tempo pada cena na Starom kontinentu.
     Izdvajaju ubrzani pad cena u Grčkoj, Španiji, Holandiji, Portugalu, Hrvatskoj i Litvaniji.
    Tako su u Grčkoj cene kuća prilagođene za inflaciju u trećem tromesečju na godišnjem nivou pale za 12,47 posto. U prošlogodišnjem trećem tromesečju smanjile su se 6,3 posto. Na tromesečnom nivou cene su u razdoblju od jula do septembra pale 1,03 posto.
      U Španiji su cene kuća prilagođene za inflaciju u trećem tromesečju pale za 11,87 posto na godišnjem nivou. U odgovarajućem prošlogodišnjem tromesečju smanjene su 8,41 posto. U odnosu na drugo ovogodišnje tromesečje smanjene su 2,78 posto.
      U glavnom gradu Hrvatske Zagrebu cene prilagođene za inflaciju pale su u trećem tromesečju za 8,03 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje kada su se na godišnjem nivou smanjile za 5,19 posto. Na tromesečnom nivou smanjene su 0,71 posto.
      Osetno veći pad zabeležen je i u Holandiji, gde su cene kuća prilagođene za inflaciju pale u trećem tromesečju za 11,43 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, kada su na godišnjem nivou pale 4,28 posto.
      Sumornu sliku donekle popravljaju Austrija i Norveška, gde su cene nekretnina prilagođene za inflaciju poskočile u trećem tromesečju za 7,53, odnosno 6,55 posto u odnosu na isto prošlogodinje razdoblje.
      U Nemačkoj je rast cena u trećem tromesečju bio osetno brži nego u istom prošlogodišnjem razdoblju i iznosio je 3,16 posto, u odnosu na 0,66 posto u razdoblju od jula do septembra prošle godine.
      Među dobrim vestima u Global Property Guideu su izdvojili snažan oporavak tržišta nekretnina u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde su cene nekretnina prilagođene za inflaciju porasle u trećem tromesečju za 13,46 posto u odnosu na isto razdoblje lani, kada su pale 1,80 posto.
      Ohrabruje i oporavak u SAD-u gde je sezonski prilagođeni indeks cena kuća koji izrađuje Savezna agencija za finansiranje kupnje nekretnina porastao za 2,31 posto, po najvišoj stopi od drugog tromesečja 2006. godine.

Izvor: Gde Investirati

Instagram

Blog

Ovako izgledaju najskuplje kuće na prodaju u Srbiji

Vila na Vračaru od 3,2 miliona evra je najskuplja vila koja se, prema podacima agencija za nekretnine, prodaje u Srbiji. U nezvaničnim ponudama ima ... [detaljnije][detaljnije]