U Srbiji konačno kupljeni prvi kvadrati na lizing

Beograd -- Prvi put u Srbiji neka nekretnina nabavljena je na lizing, a reč je o poslovnom prostoru od 6.500 kvadratnih metara, pišu Novosti.
Korisnik je nekretninu nabavio preko finansijskog lizinga kod “Hipo Alpe-Adrija lizinga”.

Ovo je prvi slučaj da se u našoj zemlji do kvadrata dolazi na ovaj način, otkako je u maju 2011. to zakonom dozvoljeno.

“Novostima” je u ovoj lizing kući potvrđeno da je reč o poslovnom prostoru, a da je korisnik preduzeće. Detalje o sklopljenom ugovoru, kao ni cenu po kojoj je posao sklopljen nisu želeli da otkrivaju.

Poznato je samo da je reč o modelu “lease back”, koji omogućava da se do novca dođe putem imovine. Takav način finansiranja namenjen je prvestveno preduzećima, a ne građanima. U opštoj besparici, privrednici do svežeg novca mogu da dođu koristeći takozvani model “prodaj i uzmi nazad na lizing”. To znači da kompanije koje imaju problem sa gotovinom za tekuće poslovanje, mogu lizing kući da prodaju svoju nekretninu po ceni od, na primer, 75 odsto od procenjene vrednosti. Preostalih 25 odsto smatralo bi se učešćem. Kompanija bi na ovaj način dobila preko potreban keš i nastavila da posluje u istom poslovnom prostoru.

Za stanovništvo je, ipak, najpovoljnije da na tržištu dođe do nekretnina kroz subvencionisane kredite. Sosijete ženeral banka počela je sa prijemom zahteva za stambene zajmove iz novog programa subvenicija Vlade Srbije. Pravo na ove zajmove imaju građani čija su mesečna primanja najviše 150.000 dinara, što važi i za supružnika podnosioca zahteva. Minimalno učešće klijenta je 10 odsto, a kamatna stopa je u rasponu: šestomesečni euribor plus 4,25 odsto do šestomesečni euribor plus 4,45 odsto.

Izvor: B92

Instagram

Blog

Ovako izgledaju najskuplje kuće na prodaju u Srbiji

Vila na Vračaru od 3,2 miliona evra je najskuplja vila koja se, prema podacima agencija za nekretnine, prodaje u Srbiji. U nezvaničnim ponudama ima ... [detaljnije][detaljnije]